Gropro bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Succesvol Leiderschap – 5 Essentiële Kenmerken

Succesvol leiderschap hangt van veel meer af dan gewoon kennis en vaardigheden. De meest succesvolle leiders hebben bepaalde kenmerken die hen kunnen helpen om uit de groep te springen. Dus wat zijn enkele van die kenmerken?

Kenmerk 1: Persoonlijke Motivatie

Een leiderschapsniveau bereiken in een organisatie en dan succes boeken in die rol vergt enorm veel persoonlijke motivatie. Het is zo dat je echt wel succes wilt boeken en moet willen doen wat nodig is om dat te kunnen bereiken. Persoonlijke motivatie is de wil om verder te gaan, zelfs als de kaarten niet in jouw voordeel liggen en de obstakels onmogelijk lijken.

Mensen worden veel te vaak aangetrokken tot leiderschap voor het financiële voordeel. Toch zal dat geld je niet gemotiveerd houden in uitdagende periodes. Dat doet jouw persoonlijke motivatie.

Kenmerk 2: Comfortabel Risico Nemen

Ik heb eens een mooie spreuk gelezen die zei dat at leiders visionairs en dapper zijn en geen notie hebben van de kansen tegen hen. Eigenlijk betekent dit dat leiders zich goed moeten voelen bij het nemen van risico’s.

Als je de ladder beklommen hebt via de professionele of functionele route, kan dit soms erg uitdagend zijn. Weinigen zouden boekhouders bijvoorbeeld als natuurlijke risiconemers beschouwen, aangezien voorzichtigheid één van de fundamentele boekhoudprincipes is. Toch is het een uitdaging om afgewogen risico’s te nemen.

Kenmerk 3: Focus op Resultaten

Ja, leiders moeten goed zijn in doelen stellen. Het is nog belangrijker dat ze duidelijk en simpel de te bereiken resultaten kunnen definiëren. Eens ze dat gedaan hebben, moeten ze iedereen aansporen om resultaten te behalen.

Kenmerk 4: Meesters van de Prioriteit

Succesvolle leiders weten wat belangrijk is, wat hun persoonlijke aandacht nodig heeft en wat ze beter aan andere overlaten. Ze zijn meesters in prioriteiten stellen en hun grootste limiteerde factor gebruiken, hun tijd.

Kenmerk 5: Andere Standpunten Kunnen Appreciëren

Terwijl leiders niet als zacht willen gezien worden, moeten ze wel de standpunten of perspectieven van anderen kunnen begrijpen en zich erin kunnen verplaatsen. Dat betekent niet dat ze zich in elk standpunt moeten kunnen vinden, maar op hetzelfde moment moeten ze open genoeg staan voor verschillende standpunten.

Samengevat – Succesvol leiderschap gaat zowel over persoonlijke kenmerken als over vaardigheden en kennis. Dus aan welke kenmerken moet jij werken?

Ivpp – Leiderschapstraining: verbeter uw leiderschapskwaliteiten

https://www.ivpp.nl/leiderschapstraining/

Gerelateerde artikelen

Grondverzet Noord Holland voor een goede ervaring.

Meer over de fascinerende techniek van led

zonwering schoonmaken