Gropro bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Moet ik jaarlijks mijn groepenkast vervangen?

Aardlekschakelaars, elektra leidingen en kabels, het maakt allemaal deel uit van de elektrische installatie. Maar het begint allemaal bij de groepenkast, de groepenkast is als het ware het hart van de elektrische installatie, stroom komt hier binnen en wordt hier ook verdeeld over alle groepen van de groepenkast. De groepenkast is dus een belangrijk staaltje techniek en moet daarom altijd goed onderhouden zijn, ook moet de groepenkast niet verouderen omdat dit problemen kan geven. Wanneer je groepenkast vervangen moet worden lees je hieronder.

Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen

Een groepenkast kan gelukkig jaren mee en hoeft dus gelukkig niet jaarlijks vervangen te worden. Een groepenkast moet wel goed onderhoud blijven voor een optimale werking en langere levensduur, een niet goed werkende groepenkast kan storingen geven en meer, maar daarover zometeen meer. Een groepenkast kan je het beste onderhouden door veel af te stoffen en genoeg groepen te installeren. Storingen door overbelasting of kapotte kabels door viezigheid en doorbranding komt veel voor terwijl dit makkelijk te voorkomen is. 

Hoe ontstaat een storing?

Een storing kan dus ontstaan door overbelasting, dat komt als de groepenkast te veel stroom moet leveren aan een bepaalde groep om apparaten draaiende te houden, op een moment is dat teveel en valt de groepenkast uit. Dit kan kortsluiting veroorzaken en hieruit soms ook brand. Ook kan er een storing ontstaan door schade aan kabels, dit kan komen doordat er veel warmte ontstaat in het apparaat. Stof hoopt zich op in de ventilatoren en de uitgangen, de warmte kan dus niet weg en laat kabels smelten, als twee kabels met elkaar in contact komen ontstaat dus een stroomstoring. Storingen zijn over het algemeen goed te voorkomen door genoeg groepen en regelmatige onderhoudsbeurten, dit doe je niet alleen om storingen te voorkomen maar ook voor een optimale werking van je groepenkast.

 

Gerelateerde artikelen

Nederland aardgasloos maken

Voorzorgsmaatregelen

De opkomst van de 3d printer