Gropro bedrijvengids
Image default
Bedrijven

Kinderopvang in Rotterdam gezocht? Ga voor KDV De Groene Tuin

Woont u in Rotterdam en bent u op zoek naar een goede kinderopvang? Ga dan voor KDV De Groene Tuin

Hoe vind je het juiste kinderdagverblijf?

Als je een geschikt kinderdagverblijf wilt vinden, kun je bij de gemeente vragen welke kinderopvangmogelijkheden er in de buurt zijn. Dit kan je natuurlijk ook opzoeken op het internet. Als u een aantal locaties hebt gevonden, ga dan langs om te kijken. Eerste indrukken zijn altijd heel belangrijk. Daarna kan je wat gerichter kijken. Hier zijn wat aandachtspunten:

  • Grootte van de groep.

  • Vaste leidsters.

  • Wenproces.

  • Omgang en communicatie met de ouders.

  • Vakantieperiodes.

  • Tijden van halen en brengen.

  • Kosten van de opvang. Luiers en maaltijden etc. inbegrepen of niet.

Groepen

Er bestaan horizontale en verticale groepen. Sommige kinderdagverblijven werken met verticale groepen en andere weer met horizontale. Een verticale groep bestaat uit kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Zo een groep creëert een thuissituatie en hierdoor kunnen broertjes en zusjes bij elkaar terecht komen. Een ander voordeel van verticale groepen is dat de kinderen rekening leren houden met de behoeftes van andere kinderen. Ook houden de verticale groepen vaak 4 jaar dezelfde pedagogische medewerkers, waardoor er hechte banden kunnen ontstaan. 

Horizontale groepen bestaan uit kinderen van dezelfde leeftijd. Het voordeel van dit soort groepen is dat de pedagogische medewerkers specifiek kunnen ingaan op de behoeftes en ontwikkeling van de kinderen van deze leeftijd. Zo kan ook de ruimte helemaal worden ingesteld voor de specifieke groep. Het dagritme van baby’s is flexibel en aangepast aan het ritme van de baby’s individueel, maar de peutergroepen bijvoorbeeld gaan te werk met een dagritme dat meer vastligt, zodat zij een grip krijgen op tijd. 

Inspecties

Alle kinderdagverblijven moeten verplichten aan een aantal verplichtingen en eisen en worden daarnaast regelmatig gecontroleerd op hygiëne, veiligheid etc. door de GGD. Er wordt gelet op bijvoorbeeld deskundigheid van het personeel, omgang met klachten, groepsgrootte etc. Alle kinderdagverblijven moeten het inspectierapport aan de ouders ter inzage stellen.