Vooral de laatste jaren en met name de laatste 15 jaar is de onderhoudsvrije tuin steeds meer in trek. Die toename aan populariteit is vooral te wijden aan een sociale ontwikkeling binnen Nederland. Vandaag de dag heeft een tuin vaak een andere functie dan vroeger. Waar de tuin voorheen een functioneel doel had heeft de tuin vandaag de dag een ander doel gekregen. In veel tuinen wordt bijvoorbeeld geen eten verbouwd, hetgeen in het verleden wel vaak gebeurde. De tuin van tegenwoordig is vooral een plek geworden waar mensen willen genieten van de buitenlucht, de zon, hun kinderen, een feestje, een barbecue en noem het maar op.

Het leven van nu ziet er ook heel anders uit dan het leven van vroeger en omdat veel mensen een sociaal leven gevuld met sport, werken en gezelligheid belangrijker vinden dan het onderhouden van hun tuin is het voor sommige mensen belangrijk dat hun tuin weinig aandacht nodig heeft. Een onderhoudsvrije tuin is daarop het antwoord.

Is er nog plaats voor groen in een onderhoudsvrije tuin?

Wij krijgen vaak de vraag of er nog plaats is voor groen in een onderhoudsvrije tuin. Sommige mensen denken namelijk dat een onderhoudsvrije tuin saai is, veel bestrating kent en amper voorzien is van groen. Het tegendeel is vaak waar. Een onderhoudsvrije tuin kan enorm groen zijn en maar weinig tuinbestrating hebben. Er zijn ook veel opdrachtgevers die voor veel tuinbestrating en weinig groen kiezen. Het is maar net wat u wenst. Alles is in de onderhoudsvrije tuin mogelijk.

De materialen die veel toegepast worden in de onderhoudsvrije tuin

In een onderhoudsvrije tuin worden vooral onderhoudsvrije materialen gebruikt. Daarbij kunt u denken aan materialen zoals kunststof, hardhout (dat hoeft overigens niet per se tropisch hardhout te zijn), beton en roestvrijstalen metalen. Deze materialen zie je terug in de bestrating, de tuinafscheiding, het terras, de vijver en de borders.

Het grote voordeel van de onderhoudsvrije tuin

Het grootste voordeel is en blijft het onderhoudsvrije aspect van de tuin. Een echte onderhoudsvrije tuin zal namelijk minimaal tot geen aandacht nodig hebben. De tuin blijft ondanks de geringe aandacht mooi om te zien en zal niet (snel) verwilderd raken. Kortom, de onderhoudsvrije tuin is ideaal voor een ieder die van een tuin wilt genieten, maar geen of zeer minimaal aandacht aan zijn of haar tuin wilt besteden.

https://www.vergelijkhoveniers.nl