Gropro bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Behandeling hielspoor

 

Hielspoor is een typische blessure voor hardlopers waarbij er overbelasting is van een peesplaat. Wat houdt deze blessure juist in en wat is de juiste behandeling van hielspoor? We vertellen het je graag in deze blog en wat je kan aanvragen bij bijvoorbeeld Chiropactie Malden.

Wat is hielspoor?

Hielspoor, ook wel fasciitis plantaris genoemd, is een ontsteking of een irritatie van de pees onder uw voet. De peesplaat, die onder de hiel zit en een belangrijke functie heeft bij het lopen, waait uit naar de bal van uw voet en naar uw tenen. Bij overbelasting van deze peesplaat spreken we van hielspoor. Dit uit zich in een scherpe pijn in de voet bij het opstaan, nadat u een tijdje gezeten hebt of geslapen hebt. Hielspoor kan uiteindelijk uitmonden in een ontsteking of het chronische fasciosis plantaris. Het is dan ook uitermate belangrijk om hielspoor tijdig en correct te behandelen.

Behandeling hielspoor

In eerste instantie is rust een belangrijke factor in het genezingsproces van hielspoor. Als u een fervent hardloper bent, past u best uw trainingsschema aan totdat de hielspoor verdwenen is.

Daarnaast spelen uw hardloopschoenen een grote rol in de behandeling van hielspoor. Goede loopschoenen met een stevige loopzool zijn een absolute must.

Door ijs te leggen op de pijnlijke plaats en eventueel ontstekingsremmers, zoals Ibuprofen, te nemen, kan de ontsteking verminderen. Deze middeltjes zijn enkel effectief als de klachten nog maar net begonnen zijn.

Een bezoek aan de podotherapeut

Als de klachten niet verminderen, is het verstandig om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut voert een analyse van uw voeten en uw looppatroon uit, waarbij hij of zij onder andere onderzoekt hoe uw voeten de druk verdelen. Als uw voeten een afwijkende stand hebben, kan de podotherapeut u podotherapeutische zolen aanmeten. Daarnaast zal hij of zij u ook persoonlijk schoenadvies en enkele stretchoefeningen geven. Ook de toepassing van sport of medical taping of andere aanvullende therapie behoort tot de mogelijkheden.