Gropro bedrijvengids
Image default
Gezondheid

Alles over lymfeklieren

In ons lichaam hebben we twee vaatstelsels. Het meest bekende stelsel is dat van de bloedvaten. Dit zijn de slagaderen, bloedvaten en haarvaatjes die alle cellen in ons lichaam continu van voedingsstoffen en zuurstof voorzien. Het andere stelsel is het lymfestelsel, bestaande uit klieren en vaten, deze loopt parallel aan het bloedvatenstelsel. Dat we lymfeklieren in ons lichaam hebben weet iedereen maar wat doen lymfekliereneigenlijk?

Het afvoeren van afval in ons lichaam

De lymfeklieren zijn net als het bloedvatenstelsel een systeem bestaande uit grote en kleine vaten die door ons hele lichaam lopen. In de vaten zitten een kleurloze vloeistof die we het lymfevocht noemen. Het systeem is ontzettend groot en uitgebreid en zelfs twee keer zo groot als ons bloedvatenstelsel. Net als in de bloedvaten worden in de lymfevaten ook stoffen vervoert, dit wordt gedaan door het lymfevocht. Het lymfevocht verwerkt en vervoert bedreigende indringers, beschadigde cellen, ziekteverwekkers en afvalstoffen. De lymfe halen deze deeltjes op, maken ze onschadelijk en voeren ze vervolgens af. Je kunt de lymfeklieren dus eigenlijk zien als de reinigingsdienst van ons lichaam die werkt als een soort filter.

 

Het proces

Door de lymfevaten stromen grotere deeltjes dan in de bloedvaten. De deeltjes die groter zijn en lastiger zijn te verwerken door de bloedvaten worden door de lymfevaten opgenomen. Hierbij gaat het om eiwitten, ziekteverwekkers en bacteriën. De lymfevaten beginnen vervolgens aan het proces van opruimen, schoonmaken en verwerken. Het onschadelijk maken en het schoonmaken vindt plaats in onze lymfeklieren, deze klieren zitten op meerdere plekken in ons lichaam. De klieren dienen als een knooppunt waarin de lymfevaten bijeenkomen en waar het vocht waar de te verwerken stoffen in zitten doorheen stroomt. De ziekteverwekkers en afvalstoffen die langs de klieren stromen worden hier onschadelijk gemaakt of gedood, dit is de taak van de witte bloedcellen die ook wel lymfocyten worden genoemd. Na dit proces wordt alles overgedragen aan de bloedvaten zodat de afvalstoffen die overgebleven zijn zonder gevaar afgevoerd kunnen worden via ontlasting en urine. 

Onderhoud je lymfeklieren

De lymfeklieren en -vaten zijn dus van essentieel belang in ons lichaam. Het is het natuurlijke ontgiftende systeem. Dagelijks worden we blootgesteld aan vele gifstoffen en om te voorkomen dat het lymfesysteem overbelast raakt is het belangrijk de inname van gifstoffen zoveel mogelijk te beperken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld biologisch te eten en geen alcohol te drinken. Ook je immuunsysteem boosten met een sapjes kuur is perfect om je lymfestelsel te onderhouden. Wil jij iedere dag gezonde sapjes drinken? Lees hier meer over de werkwijze van Sapje en ondersteun jouw lymfeklieren en -vaten.

https://www.sap.je/