Het is hot en steeds vaker kom je de 3D printer tegen bij mensen. Wat eerder een gimmick was voor de techneut lijkt steeds meer terrein te winnen bij consumenten en bedrijven. Kortom de 3D printer is zich nu wel opnieuw terrein aan het winnen en maakt de lokale maakindustrie sterker doordat steeds meer bedrijven op hun R&D afdeling een 3D printer hebben staan. Juist het snel op maat fabriceren van onderdelen is voor veel bedrijven een extra mogelijkheid om hun klanten nog beter te bedienen. Het gaat hier niet alleen om de snellere time-to-market maar denk ook eens aan de kapitaalinvesteringen die kunnen worden verkleind en de centrale voorraad en opslag kan worden verminderd.

Toenemende mogelijkheden voor E-commerce

3D printing is ook een techniek die momenteel als service van grote retailers als Staples online wordt aangeboden via e-commerce. De klant stuurt zijn ontwerp in en als printservice wordt dit ontwerp uitgewerkt voor de klant met een 3D printer. Of het hier nu gaat om zakelijke marketingmaterialen, kunst, technische objecten of gewoon grappige objecten de mogelijkheden worden steeds breder. 3d printservice zal als dienst door steeds meer bedrijven worden ondersteund en ook door steeds slimmere scanners voor 3D printing objecten komen er steeds meer mogelijkheden.

Je eigen speelgoed uitprinten

Zeker voor de gemiddelde thuisgebruiker zijn er vooral veel grappige toepassingen maar weinig echt functionele. Toch komt hier verandering in en ontdekken producenten van producten de 3d printer en bieden als de mogelijkheid om verschillende spare-parts eenvoudig uit te printen. Ook komen er steeds meer leuke mogelijkheden voor het uitprinten van kinderspeelgoed of design objecten als vazen of zelfs complete stoelen. De 3D printing zal de komende jaren door steeds verdere technologie als ook toepassingen aan mogelijkheden gaan groeien. Maar de tijd dat we alles kunnen uitprinten wat we nodig hebben zal een ideaalbeeld zijn die moeilijk is te realiseren.

 

https://www.prusa3d.nl