Gropro bedrijvengids
Electronica en Computers

De schoonheid van een eigen 3d ontwerp

Ik ben een van de weinigen die al enkele jaren een 3d pen in het bezit heeft. Vanaf het eerste moment dat er een 3d printerpen op de markt kwam, heb ik er een aangeschaft. Ik vond het zo leuk om te doen, dat ik er nooit meer mee opgehouden ben. Tot op de dag van vandaag teken ik in de lucht! Ik heb natuurlijk al erg veel ervaring opgedaan in die periode. Uiteindelijk teken ik nu het liefst modellen die als draden worden opgebouwd. Ze zijn dus deels transparant en dat geeft een mooi effect.

Hoe het allemaal begon

Mijn eerste 3d pen was nog zo’n dik geval. Op zich kon ik er mooie dingen mee tekenen, maar zo’n dikke pen ligt niet erg prettig in de hand. Bovendien waren de eerste exemplaren niet zonder kinderziektes; de nozzle (de hete punt in de pen die het plastic doet smelten) raakte nogal eens verstopt. Maar op zich heb ik wel leren tekenen met die eerste pen. De tweede pen die ik aanschafte was al wat minder dik en je kon er met zowel ABS als PLA filament mee werken. Met deze verfijnde pen leerde ik ook verfijnder werken.

Mijn huidige, geavanceerde 3d pen

Inmiddels werk ik met de nieuwste 3d pen. Het is een pen die veel dunner is dan zijn voorgangers en dat vind ik erg prettig. Het binnenwerk van mijn nieuwe pen is anders, waardoor ik nooit meer last heb van verstoppingen. Bovendien werk ik alleen nog met PLA. PLA filament is gemaakt van mais en rietsuiker en dus bijzonder milieuvriendelijk. ABS is gemaakt van aardolie en ruikt bij gebruik ook naar olie, dus ventileren is dan belangrijk. Alhoewel PLA wat brozer is, maakt dat voor mijn kunstwerken niets uit. En de popcornlucht van PLA krijg ik er gratis bij!