Gropro bedrijvengids
Image default
Toerisme

Rond de Grote Markt

antwerpen hoogtepunten

Een wandeling in Antwerpen kan gestart worden vanuit het enorme winkelgebied Grote Markt, met als centrum de Brabo-fontein (Gef Lambo, 1887). Het meest opmerkelijke gebouw aan de Grote Markt is het stadhuis. (Stadhuis, Cornelius de Vrindt, 1566), versierd met heraldische symbolen. In de centrale nis van het gebouw staat een beeld van de Maagd Maria, de patrones van de stad, en daarnaast staan ​​allegorische sculpturen die wijsheid en gerechtigheid uitbeelden. De Grote Markt is omgeven door gotische ateliers en gilden, waarvan er vele al sinds de 16e eeuw bestaan, maar in de 19e eeuw gedeeltelijk zijn herbouwd. De versiering van de frontons doet denken aan de bewoning van de eerste eigenaars van gebouwen als het Cooper’s House (Grote Markt, 5) of het Merchant’s House (Grote Markt, 11). Het Huis van de Kruisboogschuttersgilde (Grote Markt, 7) is versierd met een vergulde figuur van St. George doorboort een draak met een speer.

Naast de Grote Markt ligt de grootste gotische Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen in België. De kathedraal is oorspronkelijk ontworpen door Jean en Peter Appelmans in de 14e eeuw. In 1434 en 1533 leed de kathedraal door branden, in 1566 en 1581 overleefde het iconoclastische opstanden, in 1794-1800 werd het geplunderd tijdens de Franse bezetting, maar telkens werd het gerestaureerd. De noordelijke toren werd gebouwd in de vlammende gotische stijl, de zuidelijke toren zou in hoogte gelijk zijn aan de noordelijke toren (123 m), maar door gebrek aan financiering werd hij nooit voltooid.

Hier zijn vier werken van Rubens te zien: De Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw (1625, boven het altaar), De Verheffing van het Kruis (1610), De Verrijzenis (1612, in een kleine kapel, rechts van het altaar) en Afdaling van het Kruis (1612). speciaal geschreven voor de kathedraal. Ook in de kathedraal is een marmeren beeld van de Madonna uit de 14e eeuw.

De bouw van de Sint-Jacobskerk in laatgotische stijl begon in de 15e eeuw, op de plaats waar pelgrims verbleven, en werd 200 jaar later voltooid. Drie beuken zijn opgetrokken uit witte zandsteen in Brabantse gotiek. Het koor (1669) in barokstijl bevat wel 100 soorten marmer. Er zijn hier 23 altaren en 7 kapellen. Rubens wordt begraven in een kleine kapel achter het hoofdaltaar. Hier hangt het schilderij “Onze-Lieve-Vrouw omringd door heiligen”, dat Rubens speciaal voor de plaats van zijn begrafenis schilderde. Er wordt aangenomen dat naar het beeld van St. George, de kunstenaar schilderde zichzelf af.

De kerk van St. Charles Borromeus werd gebouwd door de jezuïeten in 1621. Helaas is het grootste deel van het marmeren interieur, waaronder 39 muurschilderingen van Rubens en andere kunstenaars, in 1718 omgekomen bij een brand. Desalniettemin is de barokke kunst op haar hoogtepunt te zien in de kleine kapel van Onze-Lieve-Vrouw (vanaf de ingang rechts), die werd gespaard door de vlammen.

De witgotische kerk van St. Paul (1517) behoorde toe aan een Dominicanenklooster. De kerk heeft veel branden meegemaakt, waarvan de laatste plaatsvond in 1968. Het interieur is gemaakt in barokstijl, het hoofdaltaar en een bewerkte houten biechtstoel, een oud orgel, marmeren decoraties en schilderijen van Vlaamse schilders uit de 17e eeuw zijn bewaard gebleven.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html