Gropro bedrijvengids
Image default
Energie

Wat is elektra?

Elektra, of ook wel meervoud van elektriciteit, is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Het wordt overal in de wereld gebruikt, en dus natuurlijk ook te Nederland en onze steden, zoals elektra in Amsterdam, elektra in Arnhem, elektra Haarlem etc. 

Het is de wetenschap van het gebruik van elektrische energie, voornamelijk voor het besturen van machines en apparaten. Zonne-energie, waterkracht, kernenergie en aardgas zijn allemaal manieren om elektrische energie op te wekken. Elektra is ook van cruciaal belang in de informatietechnologie, omdat elektronische apparaten zoals computers en smartphones ervan afhankelijk zijn om te functioneren.

De stroom van elektriciteit

Elektrische stroom wordt gedefinieerd als de stroom van elektronen door een geleider. Het aantal elektronen dat per seconde door een geleider beweegt, bepaalt de stroom in ampère. De spanning of kracht die nodig is om stroom te laten stromen, wordt gemeten in volt en bepaald door de weerstand van het circuit.

Er zijn twee soorten elektrische stromingen: wisselstroom en gelijkstroom. Wisselstroom is de stroom die door de stopcontacten in onze huizen stroomt en wordt gebruikt voor het aansturen van elektrische motoren en andere elektrische apparaten. Gelijkstroom is de stroom die wordt gebruikt in batterijen en wordt gebruikt voor het aansturen van elektronische componenten, zoals in computers en smartphones.

De componenten van elektra 

Er zijn verschillende elektrische componenten die worden gebruikt om elektrische circuits te bouwen. Een van de belangrijkste componenten is de weerstand, die ervoor zorgt dat de stroom beperkt wordt. Dit is belangrijk omdat een te sterke stroom kan leiden tot oververhitting en zelfs brand. Andere componenten zijn condensatoren, die elektrische lading opslaan, en inductoren, die werken door middel van magnetische velden.

Er zijn ook actieve componenten, zoals transistors, die elektrische stroom kunnen versterken of onderbreken. Dit maakt ze ideaal voor het besturen van elektrische motoren en het maken van digitale circuits. Passieve componenten, zoals weerstanden en condensatoren, hebben geen eigen bron van energie en kunnen alleen werken met de energie die ze krijgen van een externe bron.