Gropro bedrijvengids
Image default
Zorg

Het trekken van de verstandskies

De meeste mensen krijgen in hun leven te maken met het laten trekken van een verstandskies. Een kies trekken is nou eenmaal niet iets wat heel erg prettig klinkt, dus het is ook wel logisch dat er een hoop mensen zijn die best bang zijn voor die ingreep. Er zijn verschillende redenen om bang te zijn voor het laten trekken van je kies, maar ik denk dat het vooral neerkomt op het weerzinwekkende idee dat de tandarts in je vlees gaat boren en snijden terwijl jij daar hulpeloos bij zit. Het is dan ook geen prettig beeld, maar de meerderheid van alle mensen krijgt ermee te maken. Je bent in de handen van een getrainde professional die er jaren voor heeft gestudeerd om te komen waar diegene nu is, dus het heeft niet heel veel zin om je zorgen te maken over de expertise van degene die de ingreep uitvoert. 

Meestal neemt degene die de ingreep uitvoert de tijd om even uit te leggen wat er gaat gebeuren tijdens de ingreep, maar als je liever wat langer van tevoren wilt weten wat je precies te wachten staat, wordt dat hier samengevat.  

Bij de extractie kies wordt je in in elk geval eerst verdoofd. Deze verdoving wordt alleen ingebracht rond de plek waar de kies verwijderd gaat worden. Het is meestal niet mogelijk om in één keer de verstandskies te verwijderen, iets dat vooral gebeurt in de onderkaak. De onderkaak, die wat steviger en minder poreus is dan de bovenkaak, houdt de groei van verstandskiezen vaak tegen, waardoor de kies niet volledig doorbreekt of in een onhandige positie doorbreekt. In dit soort gevallen is het nodig om een snee te maken in het tandvlees, om zo bij de volledige kies te komen. Dan moet vaak de kies nog in meerdere stukken worden gezaagd, omdat de kies dan te groot is om door de opening naar boven te worden gehaald. 

Als de kies dan is verwijderd is het aan te raden om zo snel mogelijk een pijnstiller in te nemen. Het is aan te raden om in ieder geval de eerste drie dagen na de procedure pijnstillers te blijven nemen. Het is ook nog mogelijk dat er andere verschijnselen zijn, zoals het bloeden in de mond en een opgezwollen wang, maar dit is allemaal normaal.

 

https://www.orfeokliniek.nl/

Gerelateerde artikelen

Zorgverzekering kiezen