Gropro bedrijvengids
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe lang gaat een batterij voor een elektrische auto mee?

Dit artikel gaat over de accu van een elektrische auto. Hoe lang gaat die eigenlijk mee? Dat is een belangrijke vraag, want zo’n accu is behoorlijk prijzig en die vervangt u ook lang niet zo gemakkelijk als een accu voor het starten van een brandstofmotor. Daarnaast gaan we hier in op wat u kunt doen om de accu in een goede staat te houden.

Levensduur

We noemden al dat de accu van een elektrische auto behoorlijk veel geld kost. De levensduur ervan is dus van groot belang. Tegenwoordig wordt daarvoor de lithium-ionen-technologie toegepast, die in plaats is gekomen van de lithium-accu. Lithiumionaccu’s hebben een grote energiedichtheid. Dat betekent dat u met een kleinere accu dezelfde capaciteit krijgt. Een onderzoek bij de bezitters van een bepaald merk elektrische auto heeft laten zien, dat de meeste accu’s, nadat 250.000 ermee is gereden, nog altijd over negentig procent van de originele capaciteit beschikken. Dat is nog ruim voldoende en vervanging is daarom niet nodig. De genoemde achtergang is dus niet groot en de techniek staat niet stil.

De accu’s van de allereerste elektrische auto’s hebben die levensduur niet. Die neemt nog steeds verder toe. Momenteel geven fabrikanten van elektrische auto’s een garantie op de accu van acht jaar. Na die periode zou de accucapaciteit nog altijd 70 tot 80% zijn. Dat wijst erop die zij de accu’s een levensduur toedragen van meer dan die acht jaren. Er is inmiddels een fabrikant die accu’s zou kunnen maken, waarmee een auto de ongelooflijke afstand van 2 miljoen kilometers kan afleggen.

Hoe houdt u een accu in goede staat?

Een accu kan niet goed tegen hoge temperaturen. Boven de 30ºC gaat de capaciteit achteruit. Als die temperatuur een korte periode bestaat, dan is die achteruitgang tijdelijk. Als die periode echter lang duurt, dan kan die de levenduur van een accu verkorten. Snel optrekken en flink remmen kan beter worden vermeden. Die acties veroorzaken een plaatselijke oververhitting van de accu. Als het niet echt hoeft, gebruik dan geen snellader. Het hoge voltage dat daarvoor wordt toegepast, leidt ook tot een hoge temperatuur van de accu. Tenslotte is het wellicht nuttig om te weten, dat een veelvuldig gebruik van een elektrische auto in de bergen tot gevolg heeft dat de capaciteit van de accu sneller achteruitgaat. Als de accu toch aan vervanging toe is of u bent op zoek naar een laadkabel voor uw elektrische auto, bezoek dan de website van Accu Machine.

https://www.accu-machine.nl/

Gerelateerde artikelen

Een professionele rijschool in Boekelo

Het Paruzzi-team garandeert eersteklas VW onderdelen!

Ook de Peugeot 308 veroverde Europa