Gropro bedrijvengids
Woning en Tuin

Een sifon vervangen, hoe moet dat?

Een sifon is een waterslot en dient als afsluiting van de nare rioollucht door middel van een laag water dat blijft hangen in de sifon. De sifon houdt vervelende luchtjes dus tegen, maar in de sifon zelf kunnen ook vet, haren en vuil zich ophopen. Dit zorgt in veel gevallen voor een verstopte afvoer.

Waarom een sifon vervangen?

De sifon (ook wel eens zwanenhals genoemd) moet eens in de zoveel jaren vervangen worden. Belangrijk is dat u bij het vervangen van de sifon er op let dat de nieuwe sifon de juiste maat heeft voor uw bestaande installatie. Sifons zijn namelijk in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Vergeet ook niet om voordat u de oude sifon gaat losdraaien, een bak eronder zet. Hier kan u dan het water in opvangen dat misschien nog in de sifon zit. Zorg bij het plaatsen van de nieuwe sifon dat de sluitringen van de sifon goed op hun plek zitten, zo voorkom je lekkage.

Sifon reinigen

Door de U-bocht in de sifon blijven er vaak vetresten, haar en vuil achter. Het is daarom belangrijk de sifon regelmatig te reinigen om zo kans op een verstopte afvoer te verkleinen. Dit kan met behulp van chemische gootsteenontstoppers of een mechanische ontstopper. Een andere methode is het regelmatig doorspoelen met kokend water gemengd met soda. Gaat u voor een langere tijd op vakantie? Dan is het aan te bevelen vlak voordat u weggaat de sifon te reinigen. Doordat het water in de sifon namelijk een aantal weken stil zal staan, en zeker in combinatie met warm weer, kan er bij thuiskomst een penetrante lucht in uw huis hangen. Dit wilt u natuurlijk liever voorkomen.

Loodgieter raadplegen

Lukt het niet om de sifon te vervangen of heeft u vragen? Dan kan u natuurlijk altijd een loodgieter in de buurt raadplegen. Zij kunnen uw vragen beantwoorden of een specialist naar u toesturen die de sifon snel en zonder problemen voor u kan vervangen.

http://www.loodgieter-nu.nl/sifon-vervangen/