Gropro bedrijvengids
Image default
Sport

Karperaas pimpen op een modderbodem

Veel van onze Nederlandse wateren hebben een relatief zachte modderbodem. Zeker de veengebieden, polderstelsels en meren met veel rondstaande bodem hebben hier ‘last’ van. Wanneer op een water met zachte bodem gevist wordt, is het heel interessant om juist hardere stukken bodem te vinden. Deze stukken zijn vaak goed bezocht door vriend karper op zoek naar aas. Mochten deze plekken niet bekend zijn (of niet aanwezig) dan zal er gevist moeten worden op de blubber. Het nadeel van deze blubber is dat het haakaas zijn smaak snel kan verliezen in de blubber. Hierdoor zal het een stuk lastiger zijn voor een karper om dit te vinden. Ondanks dat karpers dit gewend kunnen zijn, geeft het vaak meer vertrouwen als de karper het aas veel makkelijker kan vinden. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Er zijn 2 methoden om te voorkomen dat het haakaas snel de geur van de blubber opneemt. De eerste manier is eenvoudig niet in de blubber vissen met het haakaas, maar er boven. Door middel van een pop-up boilie (drijvende boilie) kan deze enkele centimeters boven de bodem worden aangeboden. Zeker een chod-rig systeem is dan goed aan te raden. Bij dit systeem wordt de onderlijn op de leader gemonteerd en zal het haakaas niet mee de blubber worden ingetrokken tijdens het vallen van het lood. De leader en vislijn komen dan op de toplaag van de blubber te liggen, of zinkt hierin weg. De pop-up steekt hier dan interessant bovenuit voor de vis. Om te voorkomen dat het haakaas in de bodem vast komt te zitten tijdens het werpen, kan op de haak PVA-foam worden gezet. Voor vissen op blubberbodems dus iets dat je echt in je tacklebox zou moeten hebben. 

De andere methode is om de boilie te soaken. Met het soaken wordt vocht in de boilie opgenomen, wat voorkomt dat dit snel vervangen wordt door de smaak van blubber. Het soaken kan met sloot- of kraanwater, maar ook een (deels verdunde) flavours. Dit geeft het haakaas extra boost en maakt het lokaliseren voor de karper wel erg eenvoudig. Zeker op wateren met weinig dressuur kan dit echt een killer zijn. 

https://www.sportvisgigant.nl/