Gropro bedrijvengids
Image default
Cadeau

Het deep learning-algoritme van UCI-onderzoekers lost Rubik’s Cube sneller op dan enig mens

 

Irvine, Californië, 15 juli 2019 – Sinds de uitvinding ervan door een Hongaarse architect in 1974, heeft de Rubik’s Cube de wenkbrauwen gefronst van velen die hebben geprobeerd het op te lossen, maar de 3D-logische puzzel is geen partij voor een gemaakt kunstmatige intelligentiesysteem door onderzoekers van de University of California, Irvine.

DeepCubeA, een leeralgoritme voor diepe versterking dat is geprogrammeerd door computerwetenschappers en wiskundigen van de UCI, kan de oplossing in een fractie van een seconde vinden, zonder enige specifieke domeinkennis of in-game coaching van mensen. Dit is geen eenvoudige taak, gezien het feit dat de kubus voltooiingspaden heeft die in miljarden zijn genummerd, maar slechts één doelstatus – elk van de zes zijden met een effen kleur – die blijkbaar niet kan worden gevonden door middel van willekeurige bewegingen.

Voor een studie die vandaag in Nature Machine Intelligence is gepubliceerd, toonden de onderzoekers aan dat DeepCubeA 100 procent van alle testconfiguraties heeft opgelost en ongeveer 60 procent van de tijd de kortste weg naar de doeltoestand heeft gevonden. Het algoritme werkt ook op andere combinatorische spellen zoals de schuifpuzzel, Lights Out en Sokoban.

“Kunstmatige intelligentie kan de beste menselijke schaak- en go-spelers ter wereld verslaan, maar sommige van de moeilijkere puzzels, zoals de Rubik’s Cube, waren niet opgelost door computers, dus we dachten dat ze open stonden voor AI-benaderingen”, aldus senior auteur Pierre Baldi, UCI Distinguished Professor in computerwetenschappen. “De oplossing voor de Rubik’s Cube omvat meer symbolisch, wiskundig en abstract denken, dus een deep learning-machine die zo’n puzzel kan kraken, komt steeds dichter bij een systeem dat kan denken, redeneren, plannen en beslissingen nemen.”

De onderzoekers wilden graag begrijpen hoe en waarom de AI zijn bewegingen maakte en hoe lang het duurde om de methode te perfectioneren. Ze begonnen met een computersimulatie van een voltooide puzzel en vervormden de kubus vervolgens. Toen de code eenmaal op zijn plaats was en actief was, trainde DeepCubeA twee dagen in isolatie en loste een steeds moeilijker wordende reeks combinaties op.

‘Het leerde vanzelf’, merkte Baldi op.

Er zijn sommige mensen, vooral tieners, die de Rubik’s Cube snel kunnen oplossen, maar zelfs zij kunnen ongeveer 50 zetten doen.

“Onze AI kost ongeveer 20 zetten, en lost het meestal op in een minimum aan stappen”, zei Baldi. “Daar zie je dat de strategie anders is, dus mijn beste  is dat de manier van redeneren van de AI compleet anders is dan die van een mens.”

De ervaren computerwetenschapper zei dat het uiteindelijke doel van projecten zoals deze is om de volgende generatie AI-systemen te bouwen. Of ze het nu weten of niet, mensen worden elke dag geraakt door kunstmatige intelligentie via apps zoals Siri en Alexa en aanbevelingsengines die achter de schermen van hun favoriete online services werken.

“Maar deze systemen zijn niet echt intelligent; ze zijn broos, en je kunt ze gemakkelijk breken of voor de gek houden”, zei Baldi. “Hoe creëren we geavanceerde AI die slimmer, robuuster en in staat is om te redeneren, begrijpen en plannen? Dit werk is een stap in de richting van dit forse doel.”

###

Co-auteurs van de studie waren Forest Agostinelli, een UCI Ph.D. kandidaat in de informatica; Stephen McAleer, een Ph.D. student informatica; en Alexander Shmakov, een senior in wiskunde.

Over de University of California, Irvine: UCI, opgericht in 1965, is het jongste lid van de prestigieuze Association of American Universities. De campus heeft drie Nobelprijswinnaars voortgebracht en staat bekend om zijn academische prestaties, eersteklas onderzoek, innovatie en mierenetermascotte. Onder leiding van bondskanselier Howard Gillman heeft UCI meer dan 36.000 studenten en 222 opleidingen. Het is gevestigd in een van ’s werelds veiligste en economisch meest levendige gemeenschappen en is de op een na grootste werkgever van Orange County, die jaarlijks $ 5 miljard bijdraagt ​​aan de lokale economie. Bezoek http://www.uci.edu voor meer informatie over UCI.

Mediatoegang: Radioprogramma’s / stations kunnen, tegen betaling, een ISDN-lijn op de campus gebruiken om UCI-docenten en experts te interviewen, afhankelijk van beschikbaarheid en goedkeuring van de universiteit. Ga voor meer UCI-nieuws naar news.uci.edu. Aanvullende bronnen voor journalisten zijn te vinden op

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be