Gropro bedrijvengids
Image default
Aanbiedingen

Wat is een rollenbaan?

Een rollenbaan is een type transportsysteem dat gebruik maakt van rollen om materialen van het ene punt naar het andere te verplaatsen. Rollenbanen worden vaak gebruikt in magazijnen en fabrieken om dozen, pakjes en andere voorwerpen van de ene plaats naar de andere te verplaatsen.

Hoe werkt een rollenbaan?

Rollenbanen zijn relatief eenvoudige toestellen, bestaande uit een reeks rollen gemonteerd op een frame. De rollen staan gewoonlijk op gelijke afstanden van elkaar en draaien vrij rond. De te vervoeren voorwerpen worden op de rollen geplaatst en over de lengte van de transportband verplaatst door de rotatie van de rollen. Een rollenbaan kan aangedreven worden door kettingen of door de zwaartekracht aangedreven zijn. Aangedreven rollenbanen gebruiken motoren om de rollen aan te drijven, terwijl zwaartekracht-aangedreven rollenbanen vertrouwen op het gewicht van de  te vervoeren voorwerpen om de rollen te bewegen.

Wat zijn de voordelen van een rollenbaan?

Rollenbanen bieden een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten transportsystemen. Ze beschadigen de te vervoeren voorwerpen minder snel dan andere methoden zoals transportbanden of kettingtransporteurs. Rollenbanen vergen ook minder onderhoud dan andere soorten transporteurs. Bovendien kunnen rollenbanen gemakkelijk worden aangepast aan veranderingen in grootte of vorm van de getransporteerde voorwerpen.

Wat zijn de nadelen van een rollenbaan?

Er zijn enkele nadelen verbonden aan rollenbanen. Een ervan is dat ze alleen kunnen worden gebruikt om voorwerpen te transporteren die vrij over de rollen kunnen rollen. Een ander nadeel is dat rollenbanen die door de zwaartekracht worden aangedreven kunnen alleen worden gebruikt op relatief vlakke oppervlakken. Ten slotte kunnen rollenbanen duurder zijn dan andere soorten transportsystemen.

Ondanks deze nadelen zijn rollenbanen vanwege hun flexibiliteit, efficiëntie en lage kosten een populaire keuze voor veel logistieke operaties. Als u overweegt een rollenbaan in uw bedrijf te gebruiken, overleg dan met een gekwalificeerde logistieke professional om er zeker van te zijn dat dit de beste oplossing is voor uw behoeften.

 

https://www.acb-transportbanden.nl/